059_Sossusvlei_-_Deadvlei

Namibië begrippenlijst

Graag willen wij u met deze lijst informatie geven over de vele namen en begrippen die u tegen kunt komen in de reisomschrijvingen. Ook kunt u deze lijst gebruiken om iets meer over Namibië te weten te komen.

Bij elk begrip staat uitgelegd wat het is en al lezende komt u vanzelf steeds meer over Namibië te weten. Veel leesplezier!

Brandberg White Lady:
Solide granieten bergmassief met de hoogste top van Namibië op 2579 m. Zichtbaar al vanaf honderden kilometers afstand. Zijn berghellingen zijn van enorme dimensies met verschillende kloven, rivieren, hellingen, toppen en een immense hoeveelheid aan granieten rotsen en zwerfkeien.
Zo anders dan de droge woestijn eromheen, is dit gebied met zijn vele waterreservoirs een geweldige voedingsbodem voor interessante flora en fauna, waardoor het niet verwonderlijk is dat het een van de eerste bewoonde gebieden is geweest. Dit is ook te zien aan de hand van de vele gevonden rotstekeningen waaronder de meest bekende: de "White Lady".

Burnt Mountain:
Vlakbij Khorixas ligt deze zwarte berg met platte top van slakachtig, donkergekleurd mineraal. Prachtige kleurspeling tijdens zonsop- en ondergang.

Cape Cross:
Plek waar voor het eerst, in 1486, Europa en Namibië met elkaar in aanraking kwamen door de Portugese zeekapitein Diego Cao, plek waar de eerste Namibische spoorweg werd aangelegd en de plek waar de grootste zeehondenkolonie huishoudt.

Dead Vlei:
Een droge "pan" bij Sossusvlei met overal dode Camel-doornbomen.

Diamantgebied:
Beschermd gebied met diamanten. Deze kostbare stenen komen van ontelbare vulkaanpijpen van miljoenen jaren geleden, aangedragen door een oud netwerk van rivieren, de prehistorische Orange en zijn zijrivieren. De stroming langs de kust zorgde ervoor dat de zee een spoor van diamanten kon achterlaten ten noorden van de Orange River en in mindere mate ten zuiden.

Duwisib Castle:
Met ford ombouwd herenhuis van rode zandsteen. Midden in het verlaten Afrikaanse landschap, lijkt dit kasteel net een fata morgana.
Duwisib is gebouwd door Hansheinrich von Wolf, een aristocraat uit Saxony, Duitsland. Samen met zijn vrouw heeft hij Duwisib gekocht in 1907. Hij besloot paarden te gaan fokken waarmee de basis voor de theorie over de wilde paarden bij Aus is gelegd. De theorie luidt dat de wilde paarden afstammelingen zijn van weggelopen paarden van Duwisib, gefokt door Von Wolf. In de Eerste Wereldoorlog is Von Wolf gesneuveld in 1916. Zijn vrouw is nooit teruggekeerd naar Afrika. Volgens haar was het hele Afrika-verhaal: "een interessant experiment van haar man".

Etosha:
Bestaat uit de Etosha Pan, een panvormig gebied, en het Nationale Wildpark daaromheen. Het is een van de grootste beschermde wildparken van de wereld. Hier leven bedreigde diersoorten als de zwarte neushoorn en de cheetah, maar ook nog vele andere diersoorten. 340 vogelsoorten komen voor alleen in Etosha, en het is de belangrijkste broedplaats van de flamingo's van Zuid-Afrika.

Fish River Canyon:
Deze Canyon van de Fish River wordt vaak vergeleken met de Grand Canyon in Colorado, maar wat er ook over gezegd wordt, de Fish River Canyon heeft een geheel eigen oorsprong, voorkomen en schoonheid en lijkt in geen geval op de Grand Canyon.
De Fish River is een seizoensrivier; dit houdt in dat er alleen water in zit na regenval op bepaalde plaatsen, een paar weken per jaar, voornamelijk tussen januari en april. Zijn ontstaan heeft het te danken aan een verschuiving van de aardlagen waarna het enorm is uitgehold in regenachtiger tijden, miljoenen jaren geleden. De Canyon is ongeveer 550 meter diep en 160 km. lang en enkele kilometers breed. Ongeveer 80 kilometer hiervan is toegankelijk.

Hoba Meteoriet:
Grote nikkel-ijzer meteoriet nabij Grootfontein. Tevens 's werelds grootste meteoriet van 60 ton en een nationaal monument. Opvallend is dat de meteoriet geen krater in het landschap heeft achtergelaten. Het idee hierbij is dat, ca. 80.000 BC, de meteoriet onder zeer kleine hoek de aarde heeft geraakt en daarbij als een steen over het water meerdere malen heeft gestuiterd, voordat hij hier terecht kwam.

Kolmanskop:
Vlakbij Luderitz ligt deze spookstad. In 1908 ontstond de stad doordat er in de omgeving diamanten gevonden waren. De diamantkoorts heeft tot 1938 geduurd, waarna de winning naar Oranjemund werd verlegd. Daar waren inmiddels diamanten gevonden die tot zes keer zo groot waren als in Kolmanskop. Het plaatsje heeft nog tot 1956 voorzien in een depot en een hospitaal. Vervolgens werd de stad afgesloten, waarna zand en wind bezit namen van de verlaten huizen en gebouwen waardoor de stad gedeeltelijk onder het zand verdwenen is. Nu de toegangspoort naar Elizabeth Bay (een mijn 30 km zuiderlijk), een toeristische bezienswaardigheid en een verkooppunt van originele Namibische round brilliant geslepen diamanten.

Organ Pipes:
Op de route naar de Burnt Mountain vindt u deze rotsformatie. Dit geologisch fenomeen is ontstaan zo'n 120 miljoen jaar geleden toen magma van ver beneden het aardoppervlak naar boven kwam en door langzame afkoeling is getransformeerd tot dolerite. Deze dolerite is door de jaren heen samengetrokken en gebroken en vormen de Organ Pipes, sommige zijn wel vijf meter hoog!

Otjikotomeer:
Het woord Otjikoto komt van de Otjiherero-taal en betekent: "een diep gat". Het meer heeft naar de diepte toe de vorm van een kalebas, waarbij dieptes gemeten zijn van meer dan 100 m. Direct rond het meer vindt men een rijke flora en fauna. Op de oever een oude stoommachine en pompen, stammend uit 1907. Op de bodem van het meer liggen nog kanonnen en wagens uit de Eerste Wereldoorlog. Gedumpt door de Duitse troepen, nadat ze door de Engelse troepen waren verslagen. Een deel is naar boven gehaald en nu te zien in het museum in Tsumeb.

Ovahimba's:
Of Himba's. Een van de laatste nomaden van Afrika, met hun eigen culturele en ongeschonden erfgoed. Beroofd en verzwakt door Nama veedieven in de tweede helft van de 19de eeuw werden ze tot jager-verzamelaars en "Tjimba" genoemd, wat zoveel wil betekenen als "aardvarken": een dier dat graaft op zoek naar zijn voedsel.
Velen vluchtten naar Angola, waar ze "Ovahimba" (bedelaar) werden genoemd. Vita ("oorlog") ontpopte zich als nieuwe leider, voerde ook succesvol oorlog en zorgde ervoor dat na de Eerste Wereldoorlog het volk zich weer in Kaokoland kon vestigen. Sindsdien leven ze daar zonder veel verstoringen van buitenaf, als nomaden met hun eigen traditionele levensstijl en fascinerende rituelen.

Petrified Forest:
Vlakbij Khorixas. Grote verzameling van versteende boomstronken. Dit versteende hout, ongeveer 260 miljoen jaar oud, is het resultaat van een proces waarbij grote boomstronken eerst ingebed waren door zand en daarna zonder zuurstof kwamen te zitten. Silicium zuren hebben toen op molekulair niveau het hout omgezet en vervangen door quartz mineralen, maar met behoud van de originele organische patronen.

Popa Falls:
Mooi natuurgebied met kleine watervallen en stroomversnellingen met hoogteverschillen van 2-4 meter, over de volle breedte van de Okavango rivier nabij Bagani en tegen de grens met Botswana. In het droge seizoen zijn de structuren goed te zien, in het natte seizoen rijk aan flora. Gebied waar men ook de Bushmen nog tegen kan komen.

Quad Biking:
Op veel plekken in Namibië bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding het zand en de duinen te doorploegen met 4x4 quad bikes.

Quiver Tree Forest:
Als nationaal monument aangewezen! Een van dé attracties van zuidelijk Namibië. Op een aantal plekken in het zuiden van Namibië kom je één of enkele kokerbomen wel tegen, maar in dit gebied, vlakbij Keetmanshoop, staan er zo'n 250 bij elkaar. De bomen worden 3-5 m hoog, een enkele tot wel 8 m. De boom overleeft de hitte en droogte door water in z'n stam op te slaan. Pas als de boom 20 tot 30 jaar oud is zal hij voor het eerst bloesem geven. En oud worden? Tot wel 300 jaar. De stam heeft een heel lichtgewicht en sponzige structuur van binnen, waardoor hij makkelijk uit te hollen is en gebruikt werd als koker voor het opslaan van de pijlen van de Bushmen.

Singing Stones:
In de omgeving van Keetmanshoop bevinden zich grote stukken gebied met opeenstapelingen van rotsblokken, die voornamelijk uit ijzer bestaan. Doordat het sediment er in de loop van vele jaren tussenuit gespoeld is en de rotsblokken slechts op enkele plaatsen contact met elkaar maken, zijn mooie, zuivere klanken te horen bij het aantikken van de blokken.

Sandwich Harbour Tour:
Sandwich Harbour ligt ongeveer een uur rijden ten zuiden van Walvis Bay, langs een ongerepte kustlijn. Het is een van de weinige plaatsen op de wereld waar zandduinen direct contact hebben met de zee. Prachtige omgeving voor fotografen en 4x4 liefhebbers.

Warmwaterbronnen:
Bronnen bij Ai-Ais. Ai-Ais is het Nama woord voor "kokend heet water". Het water bereikt temperaturen van rond de 60ºC en voeden de binnen- en buitenbaden van Ai-Ais. De bronnen vinden hun oorsprong diep onder de grond, zijn rijk aan mineralen en hebben de reputatie een positieve invloed te hebben op met name reumatische aandoeningen. De binnen- en buitenbaden zijn openbaar en een gewilde stop voor een ieder die even lekker wil ontspannen.

Welwitschia Mirabellis:
Een plant met slechts twee bladeren, die meer dan 1000 jaar oud kan worden, een levende fossiel. Komt alleen voor in Namibië en Angola. De bladeren worden tot enkele meters lang en de plant wortelt tot een meter diep.